top of page

Η Στέλλα Καραγιώργη γεννήθηκε στην Κύπρο το 1984. Έχει ταξιδέψει σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο και έχει ζήσει και σπουδάσει στο εξωτερικό για πολλά χρόνια. Μέσα από τα ταξίδια της έχει εκτεθεί σε ποικιλία μορφών τέχνης, άνθρωπων, ιδεών και αξιών. Υπό την άποψη αυτή, το εικαστικό της έργο εκφράζει μια ενσωμάτωση των επιρροών από τους διάφορους πολιτισμούς που δέχθηκε στο ταξίδι της ως καλλιτέχνης και ταξιδιώτης, αλλά με τη ρίζα στην κυπριακή κληρονομιά. Όπως υπογραμμίζεται από την έρευνά της, η καλλιτεχνική δουλειά της Στέλλας εκφράζει την σύγχρονη προσωπική ιστορία ενός καλλιτέχνη, από το νησί της Κύπρου, που μελετά με κριτικό μάτι την κληρονομιά της και προσπαθεί να βρει σε αυτή μια νέα αξία στο σήμερα. Η Στέλλα ενδιαφέρεται για την εξερεύνηση της προϊστορικής τέχνης και τον εντοπισμό εικαστικών ιδεών πίσω από τα αρχαία σύμβολα, μοτίβα και αρχετυπα και την εφαρμογή των αρχών αυτών στην παραγωγή σύγχρονης τέχνης. Η ουσία της τέχνης και της έρευνας της είναι να συνδέσει το παρελθόν και το παρόν μέσω της αναδημιουργίας.

Το να εκθέτουμε το παρελθόν μας προστατευμένο σε γυάλινη προθήκη του μουσείου είναι αρκετό για να μάθουμε από αυτό, να χτίσουμε σε αυτό και να δημιουργήσουμε κάτι νέο; Πώς μπορούμε να κάνουμε μια ουσιαστική χρήση του παρελθόντος μας στη σύγχρονη ζωή; Η τέχνη μπορεί να προσφέρει μια απάντηση σε αυτό. Η τέχνη μπορεί να χρησιμεύσει ως ένας αγωγός μεταξύ του παρελθόντος και του παρόντος, μπορεί να επιτρέψει στο παρελθόν να επικοινωνήσει και να μιλήσει μέσα από το «ζωντανό αντικείμενο»: το έργο τέχνης. 

 

Ως εικαστικός, ο στόχος της Στέλλας δεν είναι να αντιγράψει την αρχαία τέχνη, αλλά να την αναδημιουργήσει και να την μεταμορφώσει σε κάτι νέο, μια νέα τέχνη που θα απευθύνει στο σύγρονο κοινό που κατέχει εντελώς διαφορετικές αξίες και πιστεύω. Με τη δημιουργία μιας νέας μορφής τέχνης και προσφέροντας στο παρελθόν μια νέα αξία, η Στέλλα το επανεφέρει πίσω στη δημόσια ζωή.

 

Το έργο της Στέλλας εξερευνά, επαναφέρει και αναδημιουργεί την διάθεση και αισθητικές αξίες που εντοπίζονται στο Κυπρο-Αρχαϊκή τέχνη και δημιουργεί μια νέα εμπειρία για τον σύγχρονο θεατή. Διερευνά επίσης τις κοινές βασικές αρχές και παραλληλισμούς της αρχαίας τέχνης με την παιδική τέχνη και την έννοια του παιχνιδιού. Το έργο της Στέλλας συγκεντρώνει τα ουσιώδη στοιχεία που εντοπίζονται στην αρχαϊκή και στην τέχνη των παιδιών, όπως τη ζωντάνια, την αισθητική, την παιχνιδιάρικη διάθεση και χιούμορ, την γραφικότητα, την διακόσμηση και ζωηρά χρώματα.


 

ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ/ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

ΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ με έμφαση στην αρχαία Κυπριακή τέχνη 

Η Στέλλα οργανώνει και εκτελεί εικαστικά εργαστήρια για παιδιά και ενήλικες σε διάφορες τοποθεσίες συγκεκριμένα σε μουσεία, σχολεία, πανεπιστήμια και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Τα καλλιτεχνικά εργαστήρια έχουν σκοπό να προωθήσουν την καλλιτεχνική ανάπτυξη και χρησιμοποιούν την τέχνη ως εργαλείο μάθησης για την ενίσχυση της ιστορικής γνώσης μέσω τηςεικαστικής εξερεύνησης και αναψυχής.

Ανάλογα με το χώρο, το κάθε εργαστήριο εστιάζεται σε συγκεκριμένο θέμα, δομή και δημιουργικές μεθόδους που εξυπηρετούν το σκοπό της εκδήλωσης.

•Σε χώρους μουσείων, τα εργαστήρια επικεντρώνονται στις συλλογές του μουσείου. Οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν τα δικά τους έργα τέχνης εμπνευσμένα από επιλεγμένα εκθέματα της συλλογής. Αυτό βοηθά στην κατανόηση της αισθητική και ιστορική αξίας των αρχαίων αντικειμένων  μέσα από την καλλιτεχνική εξερεύνηση και αναψυχή.

• Σε σχολικό περιβάλλον, τα εργαστήρια σχεδιάζονται σε σχέση με το τρέχον σχολικό πρόγραμμα και επικεντρώνονται στην μελέτη των σημαντικών ιστορικών στιγμών και αντικειμένων στην κυπριακή ιστορία μέσα από νέες εικαστικές μεθόδους.

• Σε περιβάλλον τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, όπως πανεπιστημιακά ιδρύματα, τα εργαστήρια επικεντρώνονται στην εισαγωγή και ανάπτυξη των δημιουργικών ερευνητικών δεξιοτήτων και την ενίσχυση της κριτικής σκέψης προς την κληρονομιά μέσα από τη θεωρία και την πρακτική. Οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να εκφράσουν τη δική τους κατανόηση και ερμηνεία του παρελθόντος μέσα από δημιουργικές μεθόδους.

Οι δημιουργικές μεθόδους που χρησιμοποιούνται σε όλα τα παραπάνω εργαστήρια είναι στη μορφή της ζωγραφική, κολάζ, κεραμικής, ψηφιακά μέσα και την δημιουργική γραφή. Τα παιδιά ενθαρρύνονται να δημιουργήσουν παιχνίδια.

ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ

Κατα την διάρκεια της ιστορίας πολλοί καλλιτέχνες έχουν στραφεί στο παρελθόν και προσπάθησαν να διερευνήσουν πώς η χρήση των αρχαίων συμβόλων, μοτίβων και αρχέτυπων θα μπορούσαν να εφαρμοστούν στο πλαίσιο της σύγχρονης τέχνης. Η έρευνα της Στέλλας Καραγιώργη, επιδιώκει να συνεχίσει αυτή την μελέτη μέσα από μια δημιουργική διαδικασία που θεμελιώνεται στη μελέτη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου και ειδικά στην αρχαϊκή τέχνη. Η Κύπρος κατά την Αρχαϊκή περίοδο, 750-480 π.Χ, ανέπτυξε το δικό της καλλιτεχνικό ιδίωμα, το οποίο είναι μοναδικό για το νησί.

Η έρευνα εστιάζεται στην δημιουργική εφαρμογή και το μετασχηματισμό της αρχαίας τέχνης σε σύγχρονη τέχνη. Αξιολογεί την πιθανή συμβολή της μελέτης της αρχαιότητα ως μέσο επέκτασης στην πρακτική της σύγχρονης τέχνης και συνδέει τους δύο κλάδους, αρχαιολογία και τέχνη, προκειμένου να κατανοήσουμε και να αναδημιουργήσουμε το αρχαίο παρελθόν. Η έρευνα περιέλαβε τη συνεργασία με εξειδικευμένους αρχαιολόγους που έχουν διευκολύνει την αρχαιολογική διάσταση της έρευνας.

Η έρευνα της Στέλλας διερευνά τα ακόλουθα θέματα, σε θεωρία και πρακτική:

• Η ιστορία και παράδοση στη σύγχρονη τέχνη: Διερεύνηση του πώς η μελέτη των αρχαίων μοτίβων και των πρακτικών της Κύπρος, ειδικά της Αρχαϊκής περίοδου, μπορεί να συμβάλει στην σύγχρονη εικαστική πρακτική.

• Ο ρόλος του καλλιτέχνη σήμερα στη μελέτη του αρχαίου παρελθόντος: Μελέτη σχετικά με το πώς ένας καλλιτέχνης μπορεί να προσφέρει νέους τρόπους και μια νέα αντίληψη για την αναλύση και να εξερευνήση του αρχαίου παρελθόντος μας.

• Οι κοινές βασικές αρχές της αρχαίας τέχνης και παιδικής τέχνης: Διερεύνηση των παραλληλισμών και ομοιότητων μεταξύ των αρχαίων μορφών τέχνης και μοτίβων με την τέχνη των παιδιών και το πώς η μελέτη της αρχαίας τέχνης μπορεί να συμβάλει στην εκπαίδευση και την καλλιτεχνική ανάπτυξη των παιδιών.

• Σύγχρονη κοινωνία και πολιτιστική κληρονομιά: Διερεύνηση τρόπων για το πώς η αρχαϊκή τέχνη μπορεί να βρει πιθανές χρήσεις στην σύγχρονη πολιτιστική ταυτότητα και κουλτούρα της Κύπρου.

 

Το πρακτικό μέρος της έρευνας αφορά τη δημιουργική εξερεύνηση και μελέτη της αρχαϊκής τέχνης μέσα από την ζωγραφική, γλυπτική, την ψηφιακή τέχνη και εγκαταστάσεις. Ο κύριος στόχος του εν εξέλιξη δημιουργικού έργου είναι να καταστεί η αρχαία τέχνη πιο προσβάσιμη για τον σύγχρονο θεατή και να εξερευνήθουν νέοι τρόποι ερμηνείας, αναδημιουργίας και αναβίωσης του παρελθόντος μέσα από την προοπτική του καλλιτέχνη.

Reviving the Archaic

  • Instagram
  • Facebook
bottom of page